Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ замінували резервуари з хлором у водоканалі Білогорівки

Інформація про це шириться у соціальних мережах та російських пропагандистських ЗМІ. У таких повідомленнях посилаються на дані міністерства оборони Росії. Повідомляється, що Збройні Сили України нібито «замінували резервуари з хлором на території водоканалу, які планують підірвати», коли окупаційні війська підходитимуть до населеного пункту Білогорівка Луганської області. Проте це — фейк.

Насправді загроза хімічних атак існує не з боку ЗСУ, а з боку російської армії. Тому, щоби уникнути потенційно небезпечної ситуації, фахівці комунального підприємства «Попаснянський районний водоканал» більше не мають запасів хлору. Для знезараження води у районі під час військових дій використовують іншу речовину – безпечну при загрозі підриву. За словами голови обласної військової адміністрації Сергія Гайдая, із селища Білогорівка на Луганщині вивезли абсолютно весь хлор, який зберігався на місцевому водоканалі, через ймовірність провокацій російських окупантів. Наразі реагент зберігається у Дніпрі. Як вже повідомляв «Детектор медіа», три дні тому була інформація про те, що ворог готує інформаційні провокації щодо так званих хімічних злочинів української армії. Зокрема, тоді повідомлялося й про можливу провокацію щодо селища Білогорівка. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись