Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський купив резиденцію у Флориді за гроші, виділені США для допомоги Україні

У фейсбуці поширюють англомовний фейк, що президент Володимир Зеленський нібито купив резиденцію у Флориді за 35 мільйонів доларів, які США виділили на допомогу Україні у війні з Росією. Check Your Fact спростував цю інформацію, зазначивши, що доказів купівлі Зеленським майна немає, а будинок досі виставлений на продаж. «Зворотний пошук зображень показує, що будинок, представлений у публікації, виставлений на продаж на Sotheby's International Realty за 11,5 мільйонів доларів. Немає жодних ознак того, що він проданий», — розповіли фактчекери та нагадали, що Зеленський відхилив пропозицію США про евакуацію зі столиці Києва після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Цей фейк спрямований на американських користувачів, оскільки окрім брехні про купівлю майна, він містить маніпуляцію: мовляв віллу український президент оплатив буцімто з «ваших податків». Це не перший випадок, коли російська пропаганда намагається дискредитувати Зеленського в очах іноземної спільноти. Це спроби підірвати довіру до української влади серед звичайних громадян інших держав, у тому числі США, щоб у подальшому вплинути на підтримку України з боку міжнародних партнерів. Раніше Зеленський здобув популярність серед користувачів англомовного твітеру, тіктоку та Reddit. Детальніше, як світ відкрив для себе Зеленського читайте в матеріалі MediaSapiens.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись