Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Завершилася енергоблокада Криму

Цю тезу поширювали російські медіа після того, як окупанти відновили лінії електропередач між Херсонською областю та Кримом, підірвані в 2015 року під час енергетичної блокади окупованого півострова. Президент національної енергогенерувальної компанії «Енергоатом» Петро Котін сказав, що українська електрика, зокрема з тимчасово окупованої Запорізької АЕС, не надходить до окупованого Криму. «Якщо буде загроза викрадення електрики з української енергосистеми чи постачання її з Запорізької АЕС (до Криму), будуть заздалегідь прийняті відповідні заходи, які потрібно буде провести нашим ЗСУ, щоб цього ніколи не сталося», — пояснив він «Радіо Свобода». Котін уточнив, що «Крим під’єднаний до російської енергосистеми; її частота не збігається з українською, тож автоматичне з’єднання неможливе без додаткового вартісного обладнання».

Крім того, російська пропаганда називає відновлення ЛЕП «важливим кроком до економічної інтеграції» окупованих територій півдня України у РФ. Представництво президента України в Криму повідомило, що, попри заяви окупантів про готовність Криму «стати транзитним регіоном» для подачі електроенергії на захоплені території півдня України, дуже ймовірно, що ситуація буде протилежно. «Енергосистема тимчасово окупованого Кримського півострова ніколи не була самодостатньою та завжди потребувала постачання електроенергії з інших регіонів. Вкрай імовірно, що в умовах окупації окремих територій півдня України, зокрема міста Енергодар і Запорізької АЕС, відновлення високовольтних ліній електропередач між Херсонською областю та окупованим Кримом може бути використано саме для забезпечення потреб Криму за рахунок окупованої Запорізької АЕС», — зазначили у Представництві та додали, що викрадення електроенергії окупантами може створити дефіцит електроенергії для потреб населення регіону.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись