Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Європа примусить Київ піти на поступки Росії

Російські ЗМІ поширюють повідомлення про те, що ЄС начебто примусить Україну поступитися територіями та задовольнити вимоги Кремля, бо європейці, мовляв, зацікавлені у продовженні співробітництва з РФ та прагнуть миру. При цьому росЗМІ посилаються на статтю у виданні Foreign Policy, яка опублікована під авторством італійської дипломатки, ексзаступниці Жозепа Борелля Наталі Точчі.

Але це – маніпуляція, на яку звернув увагу StopFake. Точчі справді написала статтю зі своїми міркуваннями про те, чи зможе Путін розколоти єдність ЄС, скориставшись вимушеним затишшям на Донбасі, і чи вдасться йому переманити на свою сторону уряди деяких європейських країн. Щоб досягнути своїх цілей, президент РФ може використовувати один зі своїх улюблених методів – «газовий» шантаж, навіювання європейцям страху, що взимку вони замерзнуть без російського газу. Також, за припущенням італійської дипломатки, Путін може вдавати, що згоден припинити бойові дії задля добробуту європейських виборців. Точчі визнає, що ризики розколу позиції ЄС щодо підтримки України справді існують, і якщо такий розкол станеться, цим може скористатися Росія. Підсумовуючи свої міркування, Наталі Точчі дійшла висновку: будь-які перемовини з Путіним спричинять лише зростання кількості жертв та затягування війни в Україні

Російські медіа взяли з тексту Точчі окрему фразу, де вона описує бажаний для Путіна сценарій, і тепер поширюють цю цитату як доказ того, що позиція ЄС щодо війни в Україні начебто змінюється. Насправді росіяни від початку повномасштабного вторгнення в Україну вже неодноразово вдавалися до такої маніпуляції, вириваючи з контексту ту чи іншу фразу і використовуючи її так, як вигідно їм. Російські пропагандисти не втомлюються повторювати: ЄС скоро втомиться від війни в Україні, ЄС слабкий і йому бракує солідарності, європейцям не подобається платити високу ціну за енергоносії, тому вони «здадуть» Україну агресору. Але насправді поки що позиція ЄС залишається незмінною – європейці, як і українці, не хочуть коритися тирану Путіну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись