Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Влада та мешканці Харківської області «хочуть до складу Росії».

Таке повідомлення поширила низка російських пропагандистських медіа, зокрема ТАРС, Life, EADaily, РІА Новини, ОСН, П'ятий канал та інші. Як пишуть фактчекери Stopfake, пропагандисти посилаються на інтерв'ю харківського колаборанта Віталія Ганчева, якого російська окупаційна влада призначила так званим «головою тимчасової громадянської адміністрації» в окупованій частині Харківської області.

Насправді жодна влада Харківської області не робила заяв про прагнення регіону увійти до складу Росії. Російські ЗМІ розповсюдили цитату лише прихильника окупантів, колаборанта Віталія Ганчева. Російська влада призначила його «головою тимчасової громадянської адміністрації Харківської області». Однак це – фіктивний орган, як і «посада», і вони не мають нічого спільного з офіційною українською владою. Віталія Ганчева звинувачують у державній зраді та колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1 КК України) – йому 21 квітня Харківська обласна прокуратура заочно повідомила про підозру. Пресслужба прокуратури повідомляє, що чоловік добровільно пішов на співпрацю із окупантами.

Заява про те, що мешканці окупованої частини Харківської області бажають приєднатися до Росії, не має фактичних підстав. Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синегубов на початку липня повідомив, що окупанти тимчасово контролюють приблизно 30% території області – частину прикордонних ділянок на півночі та східні райони від Волчанська до Ізюму. Після того, як частина області була окупована ще на початку весни, люди дійсно хочуть виїхати з територій, які тимчасово підконтрольні росіянам, і повернутися в міста, підконтрольні Україні, — повідомляють у Харківській ОВА.

Нещодавнє соціологічне дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), яке проводилося 13-18 травня 2022 року, показало, що абсолютна більшість громадян, які продовжують проживати на окупованій після 24 лютого 2022 року території, – 82% – негативно ставляться до Росії, і лише 6 % позитивно ставляться до неї.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись