Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Відео «того самого страшного вибуху на "Азовсталі"», яке поширюють проросійські телеграм-канали, виявилося старим

Протягом 19 квітня в російських пропагандистських ЗМІ та проросійських телеграм-каналах активно поширювали відео «того самого страшного вибуху на "Азовсталі"». Зокрема, воно з'явилося у телеграм-каналі «Труха-Украина». На короткому відео справді видно як щось вибухає, проте це не вибух на заводі «Азовсталь», а вибухи на складах боєприпасів у Балаклії які трапилися в 2017 році. У повідомленнях до відео додають, що вибух був дуже гучним, мовляв, його було чутно у радіусі 100 кілометрів. На маніпуляцію з відео звернуло увагу «Телебачення Торонто».

Раніше російські окупанти завдавали ударів по «Азовсталі» надважкими авіабомбами. В підземних укриттях металургійного комбінату знаходилося не менше 1000 цивільних. За словами заступника командира полку «Азов» Святослава Паламаря, маріупольський завод розбомблений та знищений практично повністю, українські бійці витягують людей з-під завалів. Напередодні вибухів СБУ оприлюднила перехоплену розмову окупантів в якій йшлося про те, що вони мають намір зрівняти завод із землею. Нагадаємо, російські телеграм-канали, у тому числі канал Міноборони Росії, поширюють інформацію, що в укриттях заводу «Азовсталь» у Маріуполі нібито не переховується мирне населення. Вони намагаються переконати, що відео з цивільними буцімто знімали не на заводі, а «в інших укриттях». Це вже не перший випадок, коли Росія запевняє, що в об'єктах, у які вона влучає, немає цивільних людей. У такий спосіб Міноборони Росії прагне виправдати злочини своїх військових на території України. Однак завжди це виявляється неправдою і від російських ударів гинуть мирні люди.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись