Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж В українську армію набирають геїв, бо вже нікому воювати

Російські медіа вкотре маніпулюють темою ЛГБТ-військових. Цього разу поширюють меседжі, нібито в Україні вже немає кому воювати, тому на службу набирають геїв, лесбійок, трансгендерних осіб. Російське суспільство знане своєю нетерпимістю та гомофобією. На теренах північного сусіда України представників та представниць ЛГБТ-спільноти заведено вважати «збоченцями», людьми, що не варті поваги. ЛГБТ-осіб в Росії часто дискримінують, причому винних у таких діях, згідно із законодавством, неможливо притягнути до відповідальності. Говорячи про ЛГБТ-осіб, пропагандисти звертають увагу суто на їхню сексуальну орієнтацію, нівелюючи те, що гомосексуальні люди так само можуть бути фахівцями та фахівчинями в різних сферах, як і гетеросексуальні. Зокрема й у воєнній.

ЛГБТ-особи служать в українській армії давно. На їхню участь в обороні країни від агресії РФ українська преса почала активно звертати увагу ще на початку російсько-української війни, із 2014 року. У Конституції України прямо зазначено: «всі люди є вільні й рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними». Варто також знати, що у військкоматах не питають про сексуальну орієнтацію, адже до війська людей відбирають не за цією ознакою. Навпаки, звернення уваги на цей аспект можна розцінювати як дискримінацію.

В українському суспільстві, як й у війську, ще є певні проблеми з булінгом і нетерпимістю до ЛГБТ-осіб. Попри це, українські ЛГБТ-військові виконують свій обов’язок із захисту держави. Маніпуляції російської пропаганди щодо того, що в Україні «нікому служити», — це бажання, яке видають за дійсність.

Фейк про українських «геїв в армії» насправді не новий. Раніше російська пропагандистка Ольга Скабеєва озвучувала в ефірі своєї програми тезу про те, що нібито президент України Володимир Зеленський за наказом президента США Джо Байдена відрядив на Донбас «колони українських гомосексуалістів».

Нагадаємо, «Детектор медіа» раніше спростовував поширені в українських медіа та суспільстві міфи щодо ЛГБТ-спільноти, а також розповідав про те, як ЛГБТ-активісти беруть активну участь у військовому спротиві російським окупантам.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись