Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні випустили нову марку із зображенням Зеленського, Хрущова, Бандери та Петлюри

Про таке пишуть у соціальних мережах та поширюють фото нібито нової української марки, на якій зображені висічені з каменю портрети Зеленського, Хрущова, Бандери та Петлюри на горі Рашмор. Це — неправда.

«Укрпошта» не випускала та не анонсувала випуск марки із зображенням Зеленського, Хрущова, Бандери та Петлюри. Фото перевірили фактчекери VoxCheck через зворотний пошук фото у Google Images.  У дописі від 23 травня 2022 року «Укрпошти» у фейсбуці є схоже зображення, але з маркою «Русскій воєнний корабль… Всьо!»з анонсом її продажу. Фото ідентичні (однаковий фон, розміщення руки й марок), але самі зображення марок відрізняються. Ймовірно, фото відредагували й додали зображення Зеленського, Хрущова, Бандери та Петлюри. Також аналіз фото у FotoForensics показує, що на фото з публікації є ознаки монтажу: вмонтовані об’єкти стають світлішими при перевірці.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись