Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття В Instagram і Telegram шахраї виманюють особисті дані українців від імені «Монобанку»

Шахраї від імені відомого банку начебто віддають «просто так» 300 гривень кожному як «допомогу в складний час». Щоб отримати гроші, потрібно розповсюдити інформацію і дати номер своєї банківської картки.

На фейкових інстаграм-сторінках шахраї в описі зазначають інформацію «Monobank дарує 300 грн» і посилання на телеграм-канал. На сторінці лише один допис (про начебто «подарунок») або жодного. Шахраї просять робити сторіз про фейкову акцію, публікувати собі та позначати фейкову сторінку. Далі треба скинути номер своєї картки у директ і «чекати на виплату». Фактчекери проєкту «Брехунець» знайшли 26 фейкових інстаграм-сторінок і 7 телеграм-каналів.

У службі підтримки monobank фактчекерам підтвердили, що банк нікому не роздає по 300 гривень, і закликали не надавати жодних даних шахраям.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись