Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українці масово повертаються на тимчасово окуповані території

Про це пишуть російські медіа з посиланням на сюжет CNN. Мовляв, репортаж — це «прорахунок західних ЗМІ», які «несподівано зізналися» у тому, що «насправді відбувається в Україні». Це — маніпуляція.

Російські медіа використали сюжет CNN, спотворивши його суть. Як пишуть фактчекери StopFake, насправді йдеться про українців, котрі з різних причин вимушено повертаються на окуповані Росією території. При цьому тим людям, які навпаки хотіли б виїхати з окупації, росіяни не дозволяють це зробити. Власне, американські журналісти розповіли, що у день фільмування цього сюжету рух з окупованих територій росіяни заблокували. За повідомленням CNN, 6000 людей застрягли на російській стороні, тільки 76 осіб змогли перейти через пункт пропуску. У ДСНС України підтвердили, що рух у пункті пропуску, що у селі Кам’янське, відбувається здебільшого з окупації, і у той день, який згадували у своєму матеріалі журналісти CNN, росіяни справді заблокували українцям виїзд. Нині це єдиний шлях, яким можна потрапити на окуповані території, рух іншими дорогами заблоковано з різних причин. Російські ЗМІ про це мовчать.

Люди, які в’їжджали на окуповану Росією територію, розповідали, що не хочуть залишати там своїх родичів. Тим часом прокремлівські медіа почули це по-своєму. Як «пояснюють» росЗМІ, ці люди вирішили остаточно залишити Україну. На це нібито вказує велика кількість речей, які вони везуть із собою. Люди у деяких машинах, що зняв CNN для свого сюжету, справді везуть багато особистих речей. Проте більшість з них — ні. Це добре помітно на загальних кадрах, котрі також є в сюжеті американського телеканалу. Тож висновки про те, що всі повертаються на окуповану територію на постійне місце проживання, є перебільшенням. Журналіст CNN не робить таких висновків, лиш зазначає, що охочі залишитись на російській стороні у цьому можуть і не зізнатися. У розповідях героїв сюжету також немає підстав для подібних висновків.

Кремлівська пропаганда знову все додумала за глядача. Путінські прислужники систематично перекручують інформацію із західних медіа для просування дезінформації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись