Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові обстріляли американськими ракетами «Хімарс» колонію в Оленівці, де утримуються українські полонені з «Азовсталі»

Інформацію про це поширюють пропагандистські медіа з посиланням на Міноборони Росії. Нібито Збройні сили України могли отримати невірну інформацію і вдарити по колонії в окупованій Росією до 24 лютого 2022 році Оленівці Донецької області. Це — неправда.

Вранці 29 липня російські медіа заявили про обстріл колонії в Оленівці. Пропагандисти повідомляють, що київським режимом вбито і покалічено велику частину з 193-х військовополонених українців, які здалися у полон у Маріуполі і знаходилися там.

Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє, що Росія здійснила артобстріл колонії в окупованій Оленівці, щоб приховати катування і вбивства полонених та звинуватити ЗСУ у скоєнні «воєнних злочинів».

За інформацією Генштабу, Україна не завдавала ні ракетних, ні артилерійських ударів по району Оленівки. Народний депутат та член Комітету ВР з питань нацбезпеки Федір Веніславський пояснив, що будь-які ракетні та артилерійські удари, які наносять ЗСУ, відбуваються в дуже тісній взаємодії з усім розвідувальним співтовариством. Випадкового влучання бути не могло. Закономірного – тим більше.

СБУ перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії Оленівки. Таких аудіоперехоплень у розпорядженні СБУ є декілька – усі вони будуть долучені в якості доказів до відповідного кримінального провадження.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України вважають, що вбивство українських полонених в Оленівці організували найманці приватної військової компанії «Вагнера» за особистою вказівкою Євгена Пригожина, не узгодивши це з керівництвом Міноборони Росії.

Спонсороване Кремлем новинне агентство «РІА Новости» опублікувало відео з колонії, на яких видно пошкодження від пожежі. В Інституті вивчення війни (ISW) зазначають, що пошкодження від пожежі не притаманні принципу роботи «Хімарсами» (HIMARS) і що пропаганлисти не надали доказів того, що фрагменти були виявлені в Оленівці.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись