Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські біженці розгромили гуртожиток у німецькому місті Бамберг.

Про це повідомили у телеграмканалі Новини Росії. У дописі прикріплене відео з коментарем, що воно ілюструє «як живуть та чим займаються українські біженці». Нібито українці розгромили гуртожиток, в якому їх прихистили, викрали побутову техніку та продукти харчування. Але це не так.

На відео справді гуртожиток для біженців у німецькому Бамберзі. Однак українці там не проживали. Більше того — ні керівники закладу, ні місцева поліція не знають про випадки вандалізму чи крадіжки, пов’язані з українськими біженцями. Як розповідають німецькі фактчекери, на хвилинному відео двоє людей розмовляють російською і знімають стан понівеченого помешкання. Проте на відео немає жодної згадки, що це саме українські біженці влаштували погром. Російська пропаганда поширює такі меседжі, щоб налаштувати громадян інших країн проти українців. Мовляв, допомагати українським біженцям не варто, вони невдячні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись