Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські біженці їдуть у Польщу лише заради грошей.

Таку інформацію поширюють російські пропагандистські медіа. У своїх повідомленнях вони посилаються на польські ЗМІ, які нібито стверджують, що українські біженці приїжджають в Польщу лише задля фінансової вигоди та сприймають її як «дійну корову». Однак кремлівські медіа у своїх текстах цитують лише один матеріал у польських ЗМІ — Myśl Polska. У цьому тексті справді йдеться, що українці нібито приїхали з мирних регіонів, аби отримати допомогу. «Мільйони біженців з України — це лише люди, які бажають використовувати Польщу як "дійну корову"», — пише Myśl Polska додаючи, що Польща нібито навіть змушена обмежити доступ до медичних послуг для власних громадян, аби забезпечити у такий спосіб «утриманські» запити українців. 

Як пишуть фактчекери зі StopFake, видання також стверджує, що багато ресурсів нібито йде і на «чисельні втручання із вилученням дітей у п'яних українських матерів». За словами автора, такі порушення набули майже масового характеру, але місцеві ЗМІ про це не пишуть через те, що у Польщі нібито «цензура діє як слід». В інших медіа Польщі та офіційних джерелах така інформація не підтверджується. Однак такий матеріал у польському ЗМІ слугував для російської пропаганди приводом, щоби дискредитувати Україну та українців. Насправді, як пише StopFake, фінансова складова є не найважливішим аргументом того, чому українці їдуть до Польщі. Українські біженці, які прибули до Польщі після 24 лютого, мають право на разову допомогу у розмірі 300 злотих (66$) та щомісячну допомогу на дитину у розмірі 500 злотих (110$). Середня зарплата в Україні у грудні 2021 року становила 641 $, що у 9 разів більше, ніж допомога у Польщі. Мінімальна фіксована зарплата в Україні — 233 $, й вона майже вчетверо більша, ніж допомога, заради якої, як стверджують російські та деякі проросійські ЗМІ Польщі, українці їдуть до Польщі. Українські біженці шукають в Польщі безпечне середовище, якого зараз, на жаль, немає в Україні через напад Росії, однак як російські ЗМІ, так і польське, на яке вони посилаються, у своїх текстах про це не згадали. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись