Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські активісти обклеїли Меморіал в Освенцимі антиросійськими стікерами.

У соцмережах поширювали інформацію, що українські активісти 22 червня, у річницю вторгнення нацистської Німеччини в Радянський Союз у 1941 році, обклеїли стіни та паркани Меморіалу в Освенцимі антиросійськими стікерами. Разом з цими дописами також ширили фото з червоно-білими та чорними наклейками з написом «Росія та росіяни, єдиний газ, на який заслуговуєте ви та ваша країна, — це Циклон Б (отруйний газ, який використовувався в нацистських таборах смерті — Ред.)».

Як пише Reuters Fact Check, Меморіал Аушвіц повідомив, що таких наклейок у місцях, зображених на фото, не знайшли: «Усе вказує на те, що фотографії є просто маніпуляцією, і цей інцидент слід розглядати як примітивну та грубу пропаганду». Представник музею сказав, що камери безпеки також не зафіксували нікого, хто клеїв стікери в червні 2022 року або раніше. Разом з цим, професор комп’ютерних наук, який спеціалізується на аналізі зображень і цифровій криміналістиці в Каліфорнійському університеті в Берклі, Хані Фарід сказав, що вважає, що зображення, ймовірно, були підроблені. Тож цей фейк є частиною меседжу про нібито «русофобію». Державний департамент США раніше говорив, що твердження про «русофобію» проглядаються в низці тем і використовуються щоразу, коли уряд Росії хоче зобразити себе жертвою, тоді як насправді є агресором.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись