Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українська влада маніпулює українцями за допомогою Медведчука

Анонімні телеграм-канали, які контролюються російськими спецслужбами, після затримання проросійського політика Віктора Медведчука запустили в інформаційний простір низку маніпулятивних меседжів, які покликані підірвати довіру українців до влади. Здебільшого ці меседжі та теорії вибудовані на припущеннях — наприклад, «на Медведчуку нова форма, значить його речі не придатні для фотографування». Насправді нова форма не можу свідчити, що речі Медведчука «не придатні для фотографування». Тим паче доказів, що його «спеціально перевдягли» немає. Раніше Володимир Зеленський повідомив, що Медведчук намагався замаскуватися під українського військового, одягнувши форму, та перетнути український кордон. Примітно, що телеграм-канали уникають стверджувальних речень та вибудовують меседжі на припущеннях: «Зеленський знав про час початку атаки 24 лютого, тому СБУ могла спокійно забрати Медведчука в безпечне місце».

Окрім цього, телеграм-канали використовують для своїх маніпуляцій приписку «пішли плітки», після чого можна писати що завгодно й в разі чого відмовитися від своїх слів. Наприклад, «пішли плітки, що росіяни знали, що Медведчук перебуває в СБУ, а переговори про його обмін не мали успіху». Якщо Росія дійсно не планувала обмінювати кума Путіна на українських захисників — це означало б, що Кремлю не цікава подальша доля Медведчука. Якщо так, то Росії, яка весь час намагається дискредитувати українську владу, було б вигідно публічно заявити, що Медведчука утримують українські правоохоронці, на противагу офіційним заявам України, що він втік. Дружина Медведчука, ведуча Оксана Марченко, яка 13 квітня записала звернення до Володимира Зеленського, також могла раніше заявити, що її чоловік зник. Вона, як і проросійські телеграм-канали, говорить, що Медведчука нібито «незаконно утримує СБУ». Нагадуємо, що Медведчуку оголошували підозри й суд обирав запобіжні заходи в межах кримінальних проваджень щодо видобутку нафти і газу в Чорному морі та щодо сприяння діяльності терористичної організації через поставки вугілля з окупованих територій Донбасу. Він мав перебувати під домашнім арешт, але втік зі свого маєтку, тим самим порушивши зобов’язання, передбачені запобіжним заходом.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись