Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українська пропаганда збавляє оберти, а жителі західних областей України протестують проти того, що чоловіків забирають на фронт

Таке твердження з'явилося у російських пропагандистських медіа після подій, які трапилися у Хусті, що на Закарпатті, у суботу, 30 квітня. У місті жінки пікетували місцевий воєнкомат і вимагали пояснень, чому їхніх чоловіків, які нібито служать у територіальній обороні, відправляють у зону бойових дій без відповідного екіпірування. Відео пікету з'явилося як в українських, так і російських ЗМІ. Однак останні, перш за все, почали називати Хуст нацистським містом, адже воно якийсь час було столицею Карпатської України. та стверджувати, що в Україні все більше людей не вірять в перемогу України та зневірюються у діях влади. А також — нібито жінки постійно протестують проти того, що їхніх чоловіків забирають на війну, й навіть у західних областях, де немає бойових дій, "вже починається хвилювання". Насправді таких випадків не багато. Наразі такі протести були лише у Хусті, а в інших містах України поки не фіксувалися. Натомість мешканці західних областей схвильовані не через недовіру до влади, а через те, що Росія розв'язала в Україні криваву війну, й влучає ракетами не лише у східних чи південних областях, а у західних. Крім цього, за даними соціологічного опитування, яке провела дослідницька панель “Власна думка” за підтримки Інституту соціології Національної академії наук, станом на середину квітня близько 79% українців на за питання “Наскільки ви вірите в перемогу України у війні з росією?” відповіли “повністю вірю“. Понад 14% зазначили, що “скоріше вірять”, 2% респондентів відповіли “скоріше не вірю” та “зовсім не вірю”; 4,3% вважають, що на це питання “важко відповісти”.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись