Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція «Україна стрімко втрачає спадок СРСР», і після наступу росіян втратить геополітичні переваги, а з ними — підтримку Заходу

На анонімних телеграм-каналах поширили меседж, що післявоєнна Україна буде бідною аграрною країною, втративши родовища корисних копалин і позиції на ринку сировини. Аналітик DiXi Group Сергій Євтушок вважає тези маніпулятивними. «Навпаки, є підстави стверджувати, що із високою ймовірністю після завершення війни Україна отримає ще більший поштовх у розвитку видобувного сектору стосовно таких корисних копалин як уран, титан та інші критичні мінеральні продукти», — сказав він. Аналітик додав, що останні кілька років Україна розробляла програми розвідки та видобутку критичних корисних копалин, визначено їх перелік. У 2021 році оновлено Загальнодержавну програму розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року, яка передбачає стале фінансування геологічної розвідки та нарощування видобутку критичних корисних копалин. Також підписано меморандум із ЄС, відповідно до якого в Україну будуть залучатись інвестиції для розвитку галузі критичною сировини, насамперед для виробництва акумуляторів.

«З огляду на санкції та вихід багатьох компаній, в тому числі сервісних, видобута сировина з РФ буде з часом ставати неконкурентною і витіснятися зі світових ринків. Натомість розвиток українських надр дозволить з часом замістити нішу РФ на ринку», — резюмував він.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись