Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна експортує зерно в порти Заходу, а не в Африку, яка голодує

Російські пропагандисти пишуть, що Україна скеровує комерційні судна в порти Європи, натомість країни Африки лишаються в скруті. Це нібито означає, що Захід брехав, що від розблокування українських портів залежить продовольча безпека світу.

За даними Міністерства інфраструктури України, з 1 серпня із портів України вийшло 16 кораблів, які доставляли агропродукцію в дев'ять країн. За підрахунками ООН, яка відстежує кожне українське судно, понад 438 тонн зерна вже доставлено в порти Туреччини, Ірландії, Великобританії, Китаю, Ірану, Кореї та інших. Це постачання за довоєнними контрактами, дізналися фактчекери StopFake.

Водночас 15 серпня в Джибуті відправилося судно з 23 тоннами зерна в рамках Всесвітньої програми продовольчої допомоги. Загалом з України планують направити 30 тонн зерна. Експерти ООН схвалюють поновлення торгівлі Україною та відзначають її вплив на зниження цін. Водночас блокування Росією українських портів, на їхню думку, значно посилило загрозу голоду в країнах Африки, яка нині страждає через засуху десятиліття.

Російська пропаганда продовжує ускладнювати Україні міжнародну торгівлю морем. Нагадаємо, раніше пропагандисти маніпулювали начебто розривом контракту між Єгиптом і Україною, а також писали, що Україна торгує зерном, поки всередині країни черги за продуктами.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись