Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна експортує продовольство, поки в Одесі черги за хлібом

Російські пропагандисти назвали українську спробу торгівлі з одеського порту злочином проти українців, які «можуть отримати реальний "голодомор-2"». Разом із цим вони поширюють відео, на якому нібито видно чергу з кількох сотень одеситів за хлібом. В інших роликах чергу видають за миколаївську, пише проєкт «По той бік новин».

Першого серпня вперше за понад п’ять місяців із порту «Одеса» вийшло судно, завантажене українським продовольством (26 тисяч тонн кукурудзи). Експорт українського зерна — це, по-перше, черговий крок до запобігання світовому голоду. Розблокування портів дасть щонайменше мільярд доларів валютної виручки для економіки та можливість для аграрного сектору спланувати посівну наступного року, пишуть фактчекери.

По-друге, експорт — щорічна рутина, і Україна входить до топдесятки експортерів зерна. У портах Одеси ще 16 заблокованих Росією суден чекають на свою чергу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись