Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У США визнали, що події у Бучі є лише частиною української пропаганди

Таку тезу поширюють російські пропагандисти посилаючись на слова американського політолога Джима Джатраса. Як пише StopFake, Джим Джатрас — один з постійних «розмовляючих голів» на російських пропагандистських ресурсах RT і Sputnik, а від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Джатрас заявляв, що навряд чи Україна існуватиме як держава, а президент Зеленський, швидше за все, буде президентом у вигнанні. Як пишуть фактчекери, він також заявляв, що російські аргументи у цій війні більш «вагомі» й захищав Московський патріархат та поширював російську дезінформацію про Православну Церкву України. «У такий спосіб коментарі Джатраса не є чимось дивним, а йдуть у ногу з наративами російської пропаганди про звірства в Бучі та інших містах Київської області, які були виявлені після того, як область була деокупована», — пишуть фактчекери зі StopFake. Однак офіційних заяв США з такими твердженнями щодо Бучі не було, тому говорити, що США визнали події у Бучі пропагандою — не можна. 

Крім цього, як пише Центр протидії дезінформації при РНБО, Росія продовжує використовувати так званих західних експертів, щоби поширювати свою пропаганду про Україну. Серед них і колишній офіцер американської армії Девід Пейн, який багато років співпрацює з Кремлем. Як зазначають у Центрі, під час повномасштабної війни Росії проти України цей «експерт» поширював в іноземних ЗМІ тези про те, що «Захід має припинити постачання зброї до України, щоб не провокувати росію на ще більшу агресію» та «Україна має віддати Росії Крим і Донбас, щоб уникнути третьої світової війни». «Всі ці заяви не мають нічого спільного з реальністю. Кремль роками вибудовував свою пропагандистську кампанію для дискредитації цивілізованого світу, вдаючись до підкупу та вербування навіть західних високопосадовців», — додають у Центрі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись