Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У мережі поширюють фото дітей із Миколаєва, які загинули внаслідок ворожих обстрілів, видаючи їх за жертв російських військових у Бучі

У мережі ширять фотографію вбитих дітей, у підписі до якої стверджується, що вони були згвалтовані та вбиті російськими військовими у Бучі. Попри те, що фото справжнє, підпис до нього є фейком. Увагу на це звернуло видання Texty.org.ua. На світлині — українські діти, які загинули через дії російської армії. Проте це діти не з Бучі, а з Миколаєва, які померли від обстрілів ще на початку березня. Ця світлина була опублікована в статті російської «Новой газети» від 12 березня. Світлину підписали так: «Трирічна Аріна Бутим лежить на тілі своєї сімнадцятирічної сестри Вероніки Бірюкової. У холодильних кімнатах Миколаївської обласної судмедекспертизи тіла лежать у кілька шарів. Для зберігання тіл також звільнено два сараї, частина тіл лежить на вулиці».

Цікаво, що телеграм-канал NEXTA з двома мільйонами підписників звинуватив у поширенні фейку українські медіа. Насправді цей фейк поширили у місцевих телеграм-каналах Ірпеня, Бучі та та Гостомеля. Проте його оперативно звідусіль видалили, а в одному каналі дали спростування. Ймовірно, фейк про те, що ці діти були вбиті у Бучі, могла створити російська пропаганда, щоби в момент, коли брехня із фото викриється, мати змогу стверджувати, що українці брешуть про злочини російських військових на нашій території. Попри те, що фотографія справжня і діти справді постраждали від рук російських окупантів, такі фейки, як і будь-які інші, поширені Росією, є шкідливими та грають не на нашу користь.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись