Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Маріуполі знайшли документи полку «Азов». У них йдеться, що місцеве населення налаштоване проросійськи у 70% випадків.

Російські ЗМІ, зокрема «РИА Новости», розповсюдили фейкові документи нібито полку «Азов», знайдені в Маріуполі. У цих документах начебто йдеться про підготовку до бойових дій у Маріуполі та передмісті. Також у фейковому документі зазначається, що «місцеве населення налаштоване проросійськи у 70% випадків». Однак російська пропаганда припустилася помилки з перекладом: хоча «документ» написаний українською мовою, гриф таємності на ньому російською. «Документам присвоєно дивний гриф "секретно" замість українського — "таємно"», — звернули увагу в Центрі протидії дезінформації при РНБО.

Водночас теза про «70% проросійські налаштованого населення» теж не відповідає дійсності, про це свідчать різні опитування. Попри високий рівень недовіри до влади, у Маріуполі у 2021 році було позитивне або нейтральне ставлення до України. Зазначимо, що сильних проросійських настроїв не було й раніше, згідно з опитуванням 2015 року, більшість жителів південно-східних областей не бачать Донбас поза Україною; опитування 2016 року свідчить, що 72% жителів вільних територій Донбасу хотіли б, аби регіон був у складі України. Станом на травень 2022 року в усіх регіонах України абсолютна більшість жителів погано ставляться до Росії, зокрема, на Півдні 90% погано ставляться, на Сході – 85%. 82% громадян, які продовжують проживати на окупованій після 24 лютого 2022 року території, негативно ставляться до Росії, і лише 6% позитивно ставляться до неї.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись