Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Маріуполі масово відсвяткували День металурга

У соціальних мережах поширюють відео концерту в Маріуполі, на якому нібито містяни масово святкували та підспівували «а белий лебедь на пруду …» солісту російської групи «Лісоповал». Фото та відео «дуже масової» участі містян у концерті від «пресслужби» так званої ДНР поширили російські медіа та проросійські телеграмканали. Потім це відео поширили у фейсбуку. Це — маніпуляція.

Справді, в Україні 17 липня відзначають День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості. Аналогічне свято у цей день відзначають також у Росії, Білорусі та Казахстані. Як пише НотаЄнота, окупанти до Дня металурга вирішили провести ряд заходів, серед яких концерт за участі спеціального гостя — Сергія Купріка. У коментарях до відео концерту українські користувачі пишуть «за кого наші хлопці воюють», «подивіться, а ми їх шкодували» тощо. Саме такого ефекту й прагнули окупанти — переконати українців у «зраді» маріупольців.

У Маріуполі раніше проживало понад 400 тисяч людей. Ймовірно, серед них були й ті, хто має проросійські погляди. Однак через воєнні дії загинули щонайменше 22 тисячі маріупольців. Окупанти примусово вивезли тисячі людей через так звані «фільтраційні табори» в Росію. Багато містян виїхали в безпечніші місця раніше. За інформацією радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка, досі з міста щодня виїжджає 50-100 людей. Тож інформація окупантів про те, що зараз населення міста 220 тисяч, — не відповідає дійсності. На відео «свята» не більше тисячі людей, але немає доказів, що це саме мешканці Маріуполя, а не спеціально привезені актори. З іншого ракурсу картинка людності заходу суттєво відрізняється. Захід малолюдний і в порівнянні з відео попередніх років. Ймовірно, частину людей зібрали, роздаючи продуктові набори, оскільки з продуктами у місті є проблеми. Також пропагандисти  залучили російських блогерів, які в коментарях розповідають про підтримку маріупольців мешканцями російських міст та розповідають про «мирне» життя в Маріуполі. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись