Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк  Туреччина планує захопити Крим, а також частину територій Росії

Вже декілька років російськи медіа постійно просувають наратив про те, що Туреччина планує захопити Крим – причому пропагандисти пишуть, що «таємний план» по захопленню Криму Туреччиною включає не лише анексію Криму, а й частину територій РФ – наприклад, Ставропілля, Ростовську, Астраханську, Волгоградську області, Чувашію, Дагестан, Чечню, Краснодарський край та декілька інших регіонів. Такі матеріали з’являються щоразу, коли між Росією та Туреччиною посилюється напруга – наприклад, через визнання Криму українським, на чому час від часу наголошують турецькі дипломати. На доказ цієї теорії роспропаганда демонструє фрагмент репортажу з турецького телебачення.

Як пишуть фактчекери зі StopFake, це відео було зроблено ще у 2009 році та показує не захоплення територій, а можливе посилення впливу, в першу чергу, економічного, Туреччини на сусідні держави протягом найближчих тридцяти років – до 2050 року. При цьому Туреччина неодноразово наполягала на тому, що виступає за територіальну цілісність України, та не визнає Крим російським.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись