Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Три українські банки виплатять українцям по дві тисячі гривень

Така інформація поширюється у локальних анонімних телеграм-каналах. Зокрема, волинських та рівненських. У повідомленнях йдеться, що кожному з користувачів «ПриватБанку», «Монобанку» та «Ощадбанк» нарахують по 2000 гривень. Як пишуть фактчекери проєкту Брехунець, у тексті додають, що допомогу можна отримати одноразово, а оформити лише до 10 травня.

«До повідомлення додають картинки з логотипами банків, що одразу привертають увагу. Для того, аби ж "зареєструватися" на отримання грошей, потрібно натиснути на назву банку і, звичайно, перейти за посиланням на інший телеграм-канал. На офіційних сторінках банків ми не знайшли інформації про виплати клієнтам 2000 гривень до 10 травня. У пресслужбі ПриватБанку нам підтвердили, що ця інформація неправдива. До речі, ідентичні повідомлення траплялися нам і у чатах всеукраїнських телеграм-каналів», — пишуть фактчекери.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись