Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Ті маріупольці, які залишаються в місті, — злочинці, тому їх затримають українські правохоронці при спробі перетнути блок-пост в Україні.

Такий меседж поширюється у соціальних мережах. У таких дописах зазначають, що люди, що опинились на тимчасово окупованій території, будуть визнані в Україні злочинцями, тому їх затримуватимуть одразу на блок-постах. Проте це — брехня.

Як пояснює радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, маріупольці є громадянами України, не переслідуються по закону. «Ми б’ємося щодня за загальну евакуацію для всіх маріупольців. А наш великий дім Україна чекає на кожного з лагідними обіймами. Окрім того, для кожного маріупольця окремо працює вже 4 муніципальних центра "ЯМаріуполь" для надання всього спектру допомоги та адаптації при тимчасової евакуації», — написав Андрющенко. Такі фейки потрібні Росії для того, щоби ще більше розхитати ситуацію в місті та переконати маріупольців в жодному разі навіть не намагатися евакуюватися на неокуповану частину України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись