Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї видурюють гроші в українців запевняючи, що кожен житель України може отримати компенсацію ПДВ від 7000 гривень

Повідомлення про те, що українці можуть повернути собі сплачений ними ПДВ шириться у соціальних мережах. Зокрема, у фейсбуку. Повідомлення такого змісту з'являються в мережі вже не вперше. У дописі, який рекламується у фейсбуку, сторінка під назвою UA News із краденим брендуванням ТСН повідомляє, що «кожен житель України може отримати компенсацію ПДВ від 7000 до 90 000 гривень». А для того, аби отримати гроші, потрібно перейти за посиланням і натиснути «отримати компенсацію».

«Далі вас запевняють, що ви знаходитесь на офіційному сайті вповноваженого підрозділу по фінансовому захисту населення – ЄКЦ ПНГК. Напевно, мається на увазі Єдиний Компенсаційний Центр Повернення Невиплачених Грошових Коштів, якого в Україні не існує! Шахраї займаються фішингом, адже просять вказати email і останні шість цифр номеру банківської картки, якою ви користуєтесь найчастіше. Звісно, якщо часто користуєтеся — на ній, скоріше за все, є кошти. Метою такої схеми є виманювання персональних конфіденційних даних. Скоріш за все, вказавши ці дані, наступний крок — ввести термін дії картки і CVV2 код. Таким чином зловмисники отримають доступ до усіх коштів на рахунку», — пишуть фактчекери проєкту «Брехунець».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись