Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російський музикант Сергій Шнуров їздив на тимчасово окуповану Луганщину

Інформацію про те, що Сергій Шнуров відвідав місто Ірміно на Луганщині поширили російські пропагадистські медіа з посиланням на російського актора Георгія Болоньєва. Пізніше фото, на якому Шнуров нібито перебуває на Луганщині, з’явилося і на сторінках українських онлайн-медіа. Однак це — неправда. 

Фото виявилося фейком. Шнуров з лайкою звинуватив російських пропагандистів у тому, що вони пофотошопили його старе фото до картинки із Пригожиним і Болоньєвим. Провладні російські медіа також спростували фейк із посиланням на слова прессекретаря Шнурова Сергія Гугучкіна. Мовляв, співак зараз перебуває в Туреччині та бере участь у корпоративному заході. Пізніше Болонєв оприлюднив у російській соцмережі Vkontakte інші спроби цього ж фото і написав, що Шнурова плутають з російським актором Сергієм Гарусовим. І так роблять не тільки читачі соцмереж, а й жителі окупованого Стаханова, які бачили Гарусова особисто.

«Детектор медіа» перевірив фото. Встановити автора і місце фільмування неможливо, оскільки у соцмережах затирають метадані про те, хто створив зображення. Зворотний пошук вихідного зображення в інтернеті через пошуковики й розширення TinEye не переконливий через засмічення перепублікуваннями зображення. Проте аналіз зображення у додатку InVid показує сліди редагування. Насамперед правої частини зображення, де нібито має бути Шнуров. Це свідчить про те, що на фото з Ірміного Шнурова й справді немає. Гарусов лише на три сантиметри нижчий за Шнурова, цю різницю можна приглушити шапкою, вищим взуттям чи підйомом на пальці ніг. Отже, їх справді могли «сплутати».

Використання світлин знаменитостей, які насправді не були на тимчасово окупованих українських територіях — новація для російських пропагандистів. Раніше вони публікували новини про зірок, які й справді відвідували окуповані території з, начебто, ідейних міркувань.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись