Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Росія прихистила найбільше біженців з України

Таку інформацію поширюють російські медіа та анонімні телеграм-канали. Мовляв, це свідчить, що Росію несправедливо звинувачують у «немислимих злочинах проти українських біженців», і що тепер «ще один із головних міфів української пропаганди» нібито спростовано «сухою статистикою», яку зібрало Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Це не так.

Як пише StopFake, насправді російський агітпроп «забув» зазначити, що дані про українських біженців, які перебувають на території РФ, тамтешня влада подавала із застереженням на відміну від урядів інших країн. Справді, за даними ООН, станом на 2 серпня 2022-го у Росії перебуває найбільша кількість українських біженців – 1 968 127 осіб. Але в Управлінні зазначають, що така «цифра є оцінною, оскільки потенційні подальші переміщення чи повернення не можуть бути враховані у цей час». Інакше кажучи, до ООН не подають даних щодо кількості українців, які попросили надати їм тимчасовий притулок у Росії, і кількості біженців, які потім повторно перетнули кордон, щоб повернутися до України. Отже, точна кількість українських громадян, що перебувають наразі у Росії, невідома.

Порушуючи Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни, Росія чинить насильницькі депортації, українці мають проходити через «фільтраційні» табори. Крім цього, до РФ вивозять дітей, умисно розлучаючи їх з батьками. За повідомленням заступниці голови місії США при ОБСЄ Кортні Остріан, у Росії було виявлено не менше 18 фільтраційних таборів по обидва боки українсько-російського кордону. Ці табори Росія підготувала ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну. Тож частина «біженців» опинилась в Росії не з власної волі.

Російська пропаганда використовує будь-які можливості, щоб приховувати свої злочини та виправдовувати повномасштабну війну в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись