Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія не проводить примусову мобілізацію на територіях, що знаходяться під її контролем

Російська пропаганда поширює фейк, що РФ нібито не проводить примусову мобілізацію до російської армії на окупованих територіях, зазначаючи, що законодавство Росія «не дозволяє мобілізувати громадян інших держав». Насправді Росія з 2014 року вдається до практики примусової мобілізації населення на окупованих територіях, попри те, що це суперечить Женевській конвенції. За даними Міністерства закордонних справ України, з 2014 року російська окупаційна адміністрація вже призвала на службу до Збройних сил РФ близько 34 тисяч мешканців Криму, частина з яких була примусово залучена до воєнних дій проти України. На окупованих територіях Росія роздає свої паспорти, після чого проводить призов (один з прикладів тут). У Держдумі РФ повідомляли, що станом на 15 лютого 2022 року громадянство Росії отримали 775,6 тисяч жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей. Після повномасштабного наступу Росія видала вже 12 тисяч російських паспортів українцям, яких примусово депортували з України до РФ — це цифри від російської влади. Скільки насправді російських паспортів видали депортованим українцям та громадянам України, які перебувають на окупованих РФ територіях, — не відомо.

Про плани Росії провести примусову мобілізацію на окупованих територіях України раніше говорили в МЗС України, нещодавно цю інформацію підтвердило Міністерство оборони Великої Британії. Британське відомство з посиланням на власну розвідку повідомило, що Росія планує «мобілізувати» до своєї армії українських цивільних осіб у частково окупованих Херсонській та Запорізькій областях. Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій розробило пам’ятку, що робити в разі примусової мобілізації до окупаційної армії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись