Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Польща отримала право видавати паспорти громадянам України.

Такі повідомлення поширює російська пропаганда. Мовляв, Київ надав Польщі право видавати українські паспорти громадянам України. Це не так.

Твердження суперечить нормам українського законодавства, яким чітко визначено перелік державних установ, які мають право видавати документи. Насправді йдеться про пілотний проєкт, завдяки якому закордонні підрозділи Державної міграційної служби України (ДМС) можуть видавати документи громадянам України за межами держави. Перше відділення державного підприємства «Документ» справді відкрили у Варшаві. З серпня українці зможуть оформити там ID-картку та закордонний паспорт. ДМС повідомляє, що польський уряд не має жодного відношення до нового закордонного проєкту. Окрім того, такі центри планують відкрити й в інших країнах, список погоджується з Міністерством закордонних справ України. Російська пропаганда не вперше поширює інформацію про те, що Польща загрожує суб'єктності України чи планує окупацію частини українських територій. У такий спосіб пропагандисти намагаються дискредитувати польську владу та польських народ в очах українців. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись