Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Польша планує захопити території України

Керівник зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкин заявив, що Польща готується ввести миротворців в Україну аби захопити частину українських територій. «Польща встановить щільний військово-політичний контроль над "своїми історичними володіннями" в Україні», - заявив він.

Судячи з усього, Наришкін та Служба зовнішньої розвідки РФ користується тими ж джерелами, що і колишній депутат Верховної Ради Ілля Кива: він заявляв ще 25 березня, що в нього є карта, яка, начебто, демонструє підступні наміри Польщі захопити Західну Україну, частину зробити своєю колонією, а третю частину України забере собі Росія.

Цей наратив – про розділ між Польщею та Росією України, та збереженням «нейтральної» третини України із центром в Києві – активно просувається російською пропагандою щонайменше з 2014 року. А Володимир Жириновський навіть офіційно звертався до польського уряду, аби розділити Україну на частини (також він писав листи в Румунію та Угорщину з такою пропозицією). Тоді план розділу України «за Жириновським», як нісенітницю, показали в репортажі деяких польських ЗМІ – і вже в березні 2022 року Ілля Кива показав її ж, але вже як доказ «планів Польщі» по розділу України. Тепер про такі наміри, причому за змовою з Вашингтоном, розповідає Наришкін.

Нагадаємо, що Польща дійсно пропонувала НАТО ввести миротворців в Україну – і саме США заблокували цей план.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись