Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Німеччина переслідує родичів «незалежної» журналістки, яка розповідала правду про «спецоперацію»

Про таке повідомляють російські медіа. Нібито в Німеччині журналістці Аліні Ліпп та її батькам заблокували доступ до банківських рахунків. Буцімто у такий спосіб німецька влада зреагувала на те, що Ліпп показує «правду» про Донбас. Як пишуть «пропагандисты», «сім’ю травлять, переслідують та надсилають погрози». Це — маніпуляція.

Аліна Ліпп — німецька блогерка, яка позиціює себе «незалежною журналісткою», однак насправді поширює наративи російської пропаганди. Ліпп внесена в базу «Миротворець» за пропаганду російського нацизму, інформаційну підтримку «спецоперації» тощо.

Як пишуть фактчекери проєкту The Insider, прокуратура Німеччини справді заблокувала рахунок «журналістки» через те, що вона збирала в Німеччині пожертви на підтримку своєї пропагандистської діяльності, а потім переказувала кошти на особистий рахунок в російському банку. Paypal закрив рахунок Ліпп та її батька, який мешкає в тимчасово окупованому Криму. Фактчекери припускають, що так само міг бути заблокований і рахунок матері Ліпп через участь у схемі фінансування незаконної діяльності. Однак ця інформація поки не перевірена.

У такий спосіб російська пропаганда намагається видати покарання за злочинну діяльність своєї колеги  як спробу тиску на «незалежні медіа» та «незалежних журналістів».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись