Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Нацбанк визнав, що золото-валютні запаси України передали Польщі

Анонімні телеграм-канали та російські медіа «цитують» інтерв'ю заступника голови Національного банку України Сергія Ніколайчука виданню Rabbit Hole. Мовляв, запаси передали на зберігання «до нормалізації ситуації», але тепер навряд чи Київ зможе їх повернути. Це — неправда.

Сергій Ніколайчук ні в цьому інтерв'ю, ні в жодному іншому не говорив такого. В інтерв'ю Rabbit Hole немає жодної згадки про золото-валютні запаси. Йдеться лише про проблеми та виклики для української економіки під час війни. Інформацію перевірили фактчекери StopFake. Жодних поправок щодо  вивезення золотовалютних запасів до статті не вносили. 

За інформацією Нацбанку, станом на 1 серпня монетарне золото становить лише 6,7% золото-валютного запасу. Більшість золото-валютного запасу (54,9%) це — цінні папери, ще 38,3% припадає на грошові рахунки. Загалом золото-валютні запаси України — це сукупність резервів, які розміщені у різних місцях та формах, тож вивезти «весь запас» до Польщі неможливо.

Пропагандисти у такий спосіб намагаються підірвати довіру українців до дій влади та дискредитувати партнерські стосунки з Польщею, яка найбільше допомагає Україні від початку великої війни.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись