Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція НАТО та Україна готувалися до вторгнення на російські історичні землі, тому Росія дала попереджувальну відсіч агресії

Це не вперше Росія намагається притягнути НАТО, щоб «виправдати» свою агресію проти України, у тому числі мирних мешканців. Цього разу маніпулятивну заяву зробив президент Росії Володимир Путін під час параду 9 травня. Війну проти України, яку в Росії досі називають «спецоперацією», він пояснює тим, що нібито «НАТО та Україна готувалися до каральної операції на Донбасі, до вторгнення на російські історичні землі, включаючи Крим», згадував він і про «можливу ядерну зброю в Україні». Радник Офісу президента Михайло Подоляк заперечив ці заяви: «Країни НАТО не збиралися нападати на Росію. Україна не планувала атакувати Крим. Російські військові гинуть, не захищаючи свою країну, а намагаючись окупувати іншу. У цієї війни не було жодних раціональних причин окрім хворобливих імперських амбіцій РФ».

Примітно, що в промові Путін не сказав нічого нового, а також не згадував про «денацифікацію та демілітаризацію». Окрім паралелей з Другою світової війною. Нещодавно українські ЗМІ написали, що, за даними російських соціологів, більшість росіян не розуміють значення слова «денацифікація». Як пише ТСН, цю інформацію підтверджують ефіри програми пропагандиста Дмитра Кисельова: у першому випуску, після початку повномасштабної війни, він близька семи хвилин пояснював сенс «денацифікації», але в квітневих випусках Кисельов або не використовував термін взагалі, або робив це раз протягом випуску.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись