Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Масові вбивства у Бучі під Києвом були інсценуванням українських військових

Колишній військовий із Франції Адріан Боке, неодноразово викритий у брехні та поширенні кремлівської пропаганди, знову виринув у російських медіа з заявою про начебто звірства ЗСУ та інсценування масових вбивств мирного населення у Бучі, які він бачив на власні очі. Адріан Боке в інтерв'ю прокремлівському агентству РІА «Новини» розповів, що українські військові нібито спеціально шукали російських офіцерів та стріляли їм у голову і що в нього на очах із вантажівок діставали тіла людей, які викладали поряд із тілами, що лежали на узбіччях вулиць.

Розповіді Адріана Боке про Україну раніше спростували StopFake, Liberation та інші міжнародні ЗМІ, але кремлівські медіа вперто їх ігнорують і продовжують тиражувати.

Дані, отримані від українських прикордонників, свідчать, що Адріан Боке протягом квітня здійснював лише короткострокові візити на територію України. Вперше він в’їхав в Україну через пункт пропуску Шегині 4 квітня і виїхав того ж дня. Його другий візит відбувся з 5 по 6 квітня. Ці два візити підтверджують і дані, надані благодійним фондом «Шпиталь Шептицького», який Адріан Боке відвідував двічі. Пізніше він повернувся в Україну лише 17 квітня, в’їхавши через пункт пропуску Краковець, і залишив територію країни 19 квітня — це найбільш тривалий візит Адріана Боке, який також зайняв не більше ніж 72 години. Останнє проходження Боке польсько-українського кордону відбувалося між 19 та 20 квітня. Ці дані спростовують можливість поїздки до Бучі, яка розташована за 7 годин їзди від Львова (з урахуванням блокпостів дорога у квітні зайняла б близько доби в один бік).

Численні свідчення місцевих жителів і супутникові кадри району Бучі підтверджують той факт, що населення на околицях Києва зазнало насильства з боку російських військових. А звірства російських окупантів у Бучі стали головною темою світових ЗМІ і соцмереж. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись