Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Маріупольській театр вибухнув зсередини – німецький журналіст

Російські ЗМІ та анонімні телеграм-канали, зокрема «Соловьйов» та «Супутник» поширюють інформацію про «німецького журналіста» Томаса Репера, який побував в Маріуполі з «прес-туром», що проводили російські окупанти. І начебто йому показали повністю зруйнований драматичний театр в Маріуполі та докази того, що «вибух стався зсередини» будівлі - тобто винувати в загибелі 300 людей не російські військови, що розбомбили театр, а начебто ЗСУ. Джерелом цієї заяви є «німецький журналіст» Томас Репер.

Насправді Томас Репер – не журналіст. Він блогер, живе в Санкт-Петербурзі з 1998 року, працював в страхових російських компаніях, а тепер веде блог Anti-Spiegel, де систематично поширює фейки та наративи кремлівської пропаганди. Наприклад, він стверджував, що «фото постраждалих в Маріупольському пологовому - постановка», та наводив ти самі аргументи , що й російська пропаганда: що дівчина-блогер є акторкою та була на всіх кадрах загримована та перевдягнена декілька разів, а в самому пологовому будинку не було пацієнток. Нагадаємо, що пізніше сама блогера Маріанна Підгурська дала інтерв'ю російським ЗМІ, де підтвердила, що була пацєнткою того самого пологового будинку та ніхто її не перевдягав.

Німецькі ЗМІ вже звертали увагу на Репера та поширення ним брехні стосовно війни в Україні, а раніше – ковіду та вакцин.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись