Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Китай від початку війни підтримує дії Кремля та виступає з ним проти розширення НАТО на Схід

За даними Центру протидії дезінформації, таку тезу активно поширює російська пропаганда. У повідомленнях також йдеться, що Пекін виступає з гострою критикою санкцій для Росії і не висловлює засудження на адресу Москви. «Насправді, про таке партнерство Кремль лише мріє та розглядає його як основу нового антизахідного блоку проти США та НАТО. Між країнами немає союзницьких відносин. З початку 1980-х років Китай слідує дипломатичним курсом на незалежну самостійність і відсутність союзників по альянсах. Відмова засудити "спецоперацію" Росії загострила відносини між Китаєм та США, його союзниками. Це порушило постачання товарів із КНР та призвело до скасування експортних замовлень у китайських компаній. Та в основоположному принципі китайсько-українського договору про дружбу і співпрацю зазначено, що Китай підтримує політику України, спрямовану на єдність держави та її територіальну цілісність», — йдеться у повідомленні Центру.

Ще у березні цього року, майже на початку російсько-української війни, агенція Bloomberg писала, що Китай буде опиратися намаганням Росії втягнути його у війну проти України та не надаватиме суттєвої військово-матеріальної допомоги. Проте водночас, уряд Китаю не хоче тиснути на Росію із закликом припинення війни. Проте називати Китай союзником Росії у цій війні підстав немає.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись