Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Київ планує здати Запоріжжя

Таку інформацію поширили кремлівські пропагандистські медіа. У повідомленннях йдеться, що влада Запорізької області нібито заявила про підготовку «здачі» міста Запоріжжя російській армії. Як пишуть фактчекери зі StopFake, доказом швидкої здачі Запоріжжя російські ЗМІ називають «практично цілодобове обговорення евакуації» у місті. «Російські медіа розтиражували від імені "влади Запоріжжя" заяву Володимира Рогова, який є колаборантом та рупором російської пропаганди, котрий з українськими державними органами не має нічого спільного. У 2014 році Рогов утік у Росію, і в Запорізькій області з'явився лише у 2022 році після широкомасштабного вторгнення Росії до України. 29 березня 2022 року Національна поліція відкрила кримінальне провадження за фактом колабораційної діяльності Рогова. Саме тому заяви Рогова не мають жодного фактологічного підґрунтя і не можуть вважатися достовірними. StopFake вже спростовував дезінформацію колаборанта про те, що адміністрація Запорізької області "виключила її повернення під контроль Києва"», — пишуть фактчекери.

Насправді, незважаючи на те, що частина Запорізької області справді тимчасово окупована російськими військовими, Збройні сили України захищають регіон від загарбників та не збираються «здати Запоріжжя», тому продовжують активні заходи щодо посилення оборони області й стримують ворожі наступи і роблять все необхідне для утримання дільниць фронту, де ворог продовжує накопичувати додаткові сили та засоби. Як вже писав «Детектор медіа», аби закріпити в свідомості росіян, які вживають державну пропаганду, що Росія «навсегда» присутня на окупованих територіях України, кремлівські ЗМІ поширюють наратив про «владу Херсонської» або «владу Запорізької» областей. То повідомляють, що «влада Херсонської області» звертається до Путіна із проханням розмістити на Херсонщині військову базу РФ, то «влада Запорізької області» повідомляє про плани Києва «здати Запоріжжя». Проте не існує «властей Запорожской и Херсонской областей». У таких повідомленнях йдеться лише про колаборантів, яких на посади призначили російські окупанти.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись