Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Київ має намір мобілізувати 1 мільйон людей

Прокремлівські ЗМІ, серед яких «Ріа Новості», поширили коментар посла так званої «ЛНР» в Росії Родіона Мірошника, що начебто Україна планує мобілізувати 1 мільйон людей для війни з Росією. Родіон Мірошник – колишній генеральний директор Луганської обласної державної телерадіокомпанії, депутат обласної ради від Партії регіонів, заступник глави так званої «ЛНР», ще у 2012 році назвав українців «недорасою». Він прочитав пост у фейсбуку міністра оборони Олексія Резнікова про те, що війна переходить у затяжну фазу і вирішив проявити свій талант «дипломата», перекрутивши слова про нібито план України мобілізувати 1 мільйон людей.

«США та союзники підняли ставки в угоді, Києву потрібно піднімати свою частину – 1 млн солдатів! В угоду під назвою «війна в Україні» вкладалися з кількох сторін - США&UK та ін. дають озброєння, боєкомплект та гроші на виживання, а Україна вкладається «живим товаром» – поставить гарматне м'ясо», – слова Мірошника поширила низка проросійських ЗМІ.

Олексій Резніков зазначив, що з початку війни сталися тектонічні зміни, були запущені процеси, які за потужної допомоги міжнародних партнерів забезпечать нарощування оборонного потенціалу України. У цьому контексті пролунала його заява про один мільйон військових.

«Це стосується і закупівель, і виробництва необхідного. Ми орієнтуємося на потребу забезпечити один мільйон людей, які долатимуть ворога», – поділився Резнікомю Депутатка Верховної Ради Галина Третьякова пояснила у фейсбуку, що «мова йде не про мобілізацію, а про стратегічний запас».

«Держава орієнтується на потреби для одного мільйона війська. Орієнтується, не мобілізує - відкласти паніку!», – прокоментував речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

На початок війни чисельність Збройних сил України становила близько 250 тисяч. Відповідно до законодавства України, вона не може перевищувати 261 000 осіб, у тому числі 215 000 військовослужбовців. У законі вказано, що в особливий період ця кількість може збільшуватися за рахунок резервістів та мобілізованих. 25 лютого президент Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію. 3 березня він підписав ухвалений парламентом закон про загальну мобілізацію. Начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України Роман Горбач розповів, що мобілізація в Україні триватиме до 24 травня, наразі вона проводиться з меншими темпами, оскільки її показники виконані на 100%. «Мобілізація була оголошена на три місяці, і її продовження буде залежати лише від оперативної обстановки на бойових порядках. Це стосується як офіцерів, так і солдат», – сказав він.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись