Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Кольори українського прапора додали до прапора ЛГБТК(ІА+)-спільноти

Цю тезу в соціальних мережах поширюють разом з картинкою прапора ЛГБТК(ІА+)-спільноти, до якої додали кольори українського прапору — сині та жовті смуги. Також деякі користувачі поширюють нібито заяву радника керівника Офісу президента України Олексія Арестовича, у якій він буцімто говорить, що «включення кольорів українського прапора означатиме визнання доблесних ЗСУ з боку ЛГБТК(ІА+)-спільноти та уособлюватиме безпрецедентну перемогу над світовим злом», передає Myth Detector.

Насправді жодні офіційні джерела не публікували цієї цитати Арестовича, а прапор ЛГБТК(ІА+)-спільноти не містить кольорів державного прапора України. Як передає Reuters, про змінений прапор писав портал Know Your Meme, який документує меми та інтернет-культуру. Там уточнили, що фото спочатку мало іронічне зміст, але згодом різні користувачі стали поширювати його без контексту, як реальну інформацію.

Американський онлайн-журнал LGBTQ Nation зазначив, що пропаганда проти ЛГБТК(ІА+)-спільноти «є важливою частиною військових зусиль Росії». «Зосередженість путінського режиму на приниженні ЛГБТ-спільноти всередині Росії використовується як частина його військових дій проти українського населення», — пише видання.

Цей фейк спровокував хвилю висміювання та критики України з боку іноземної авдиторії соцмереж. Зокрема, згадували про напади під час прайдів у різних українських містах. Тож, очевидно, що цей фейк поширювали, щоб підірвати підтримку України серед іноземців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись