Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Храм Вознесіння Господнього на Київщині знищили українські військові

Російські телеграм-канали поширили фейк, що Храм Вознесіння Господнього (Вознесенська церква) в Лук’янівці Київської області знищили українські військові вже після відступу російських військ. Цей фейк російська пропаганда вибудувала на одному фото українських військових із синіми пов’язками, які «позували на фоні абсолютно неушкодженої церкви». Поширив його один з прокремлівських телеграм-каналів, з якого часто інформацію репостить російське Міноборони.

Насправді росіяни знищили храм вже після того, як ЗСУ звільнили Лук’янівку. Як пише VoxUkraine, перші повідомлення про звільнення Лук’янівки від російських військ з’явилися 24 березня 2022 року. «Ми знайшли фото українських військових на танку поруч із непошкодженою церквою за допомогою зворотного пошуку зображень Google Images. Це скриншот відео, яке опублікував український боєць 25 березня на своєму акаунті в TikTok. 26 березня у коментарях автор відео зазначив, що церква вже знищена», — розповіли фактчекери та уточнили, що про знищення церкви також писали інші бійці та Управління стратегічних комунікацій ЗСУ. Зокрема, у ЗСУ повідомили, що росіяни зруйнували храм 25 березня чотирма пострілами із танку. Українська православна церква (Московського патріархату), до якої належав храм, теж заявляє, що російський танк знищив будівлю 25 березня. За даними Міністерства культури та інформаційної політики України, станом на 27 травня 133 храми були повністю зруйновані або пошкоджені внаслідок російської агресії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись