Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Фото та відео з Бучі — це провокація України, щоб отримати допомогу Заходу, дискредитувати армію Росії та зірвати мирні угоди

Міністерство оборони Росії, російські пропагандистські ЗМІ та телеграм-канали активно працюють над виправданням ситуації в Бучі, де після відходу російських військ знайшли щонайменше 400 вбитих та закатованих мешканців. Російська пропаганда не має єдиного підходу для цього кейсу, тому поширює абсолютно різні меседжі та маніпулятивні повідомлення — від версій про постановку та фейкові фото до версії, що вбивали нібито українські військові «для картинки» для іноЗМІ. «Детектор медіа» зафіксував 18 варіацій пропагандистських меседжів. Не всі вони пов’язані між собою, але всі спрямовані на виправдання Росії.

Найпопулярніший меседж, який просуває й влада Росії, — це «постановка» або «провокація» української влади, щоб буцімто змусити Захід дати зброю та авіацію, дискредитувати армію Росії, зірвати мирні угоди та підбурити до насилля.

Разом з цим меседжем поширюють тези, що нібито:  

- «жоден мирний мешканець не постраждав, поки в місті були російські війська»;

- «жителі Бучі могли виїхати з міста, коли там були російські війська»;

- «фото загиблих у Бучі показали тільки на четвертий день після виходу російських військ»;

- «на відео з Бучі загиблі ворушать руками і прибирають кінцівки, щоб не потрапити під колеса військової техніки, встають» тощо.  

Інша група меседжів побудована на вже випробуваному Росією прийомі — перекладання відповідальності на українських захисників. Серед іншого поширюють тези, що:

- «жителів Бучі вбила місцева тероборона»;

- «мешканці Бучі загинули від артобстрілів ЗСУ та "Азову", коли ті заходили в місто»;

- «на тілах загиблих є білі пов’язка — їх використовували українці»;

- «зв’язувати руки — це "почерк" українських військових та тероборони».  

Буча з початку березня перебувала під окупацією армії Росії, лише 1 квітня ЗСУ повідомили про звільнення міста. Після повернення Бучі під контроль ЗСУ там виявили сотні загиблих громадян. Ці злочини російських військових вже називають «Бучанською різаниною». Президент Володимир Зеленський 4 квітня відвідав Бучу та заявив, що Росія скоїла військові злочини та геноцид в Україні. Європейський Союз звинуватив владу Росії у скоєнні звірств.

«Детектор медіа» закликає читачів берегти своє ментальне здоров'я й намагатися не поширювати фотографії серед знайомих та близьких, адже метою такої діяльності росіянє терор українського населення. Вони прагнуть залякати та зламати дух, щоб українці важче чинили опір.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись