Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Фейсбук та інстаграм заборонили росіянам доступ до пісні Stefania переможців Євробачення Kalush Orchestra

Про те, що росіяни не можуть у фейсбуку та інстаграмі прослухати пісню, яка цього року здобула перемогу у пісенному конкурсу Євробачення, написали десятки російських ЗМІ. У їхніх повідомленнях йдеться про те, що "доступ для россиян к песне победителей Евровидения 2022 года — украинской хип-хоп группы Kalush Orchestra заблокирован в социальных сетях Facebook и Instagram (запрещены в РФ, принадлежат корпорации Meta, которая признана в РФ экстремистской)". У таких повідомленнях також додають, що цей трек не можна додати в stories обох соцмереж, і неможливо прослухати, якщо ви знаходитеся на території Росії.

Однак як виявилося, доступ до пісні у соцмережах росіянам блокує не компанія-власниця фейсбуку та інстаграму — Meta, а компанія-правовласниця запису. Оскільки компанія Sony Music призупинила всі операції в Росії 10 березня 2022 року і не випускає новий контент в країні, трек-переможець і недоступний для прослуховування росіянами у соціальних мережах. Росія вже не вперше поширює фейки проці соціальні мережі. Зокрема, нещодавно у соцмережах поширювали відео засновника компанії Meta Марка Цукерберга з російською озвучкою, на якому він нібито каже фейсбук закривається і йде з Росії. Проте це також неправда.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись