Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дуда сказав, що Балтійське море стане «внутрішнім морем НАТО».

Російські ЗМІ поширили інформацію, що президент Польщі Анджей Дуда буцімто заявив, що після вступу Швеції та Фінляндії до НАТО Балтійське море стане «внутрішнім морем» Північноатлантичного Альянсу. Цю фейкову заяву потім використовували російські політики, щоб вчергове звинуватити Польщу та інші країни Європи в буцімто «провокуванні конфронтації між НАТО і Росією».

Насправді Дуда не робив подібних заяв. Як пише StopFake, на саміті НАТО в Мадриді він висловив підтримку вступу до Північноатлантичного Альянсу Швеції та Фінляндії та говорив про зміцнення флангу, кордон якого з Росією розтягнеться на понад 1600 кілометрів. «Той факт, що Швеція та Фінляндія є державами басейну Балтійського моря, не означає, що Балтійське море нібито стало внутрішнім морем НАТО, як написали російські ЗМІ. НАТО не є наддержавним утворенням, яке претендує на захоплення територій, яким його зображує кремлівська пропаганда. Північноатлантичний Альянс — це військово-політичний блок, основною метою якого є стримування можливої військової агресії проти країн — його учасниць», — пояснили фактчекери.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись