Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дії ЗСУ можуть спричинити техногенну катастрофу через потрапляння в Запорізьку АЕС

Російське МЗС поширило черговий фейк: начебто Україна обстрілює Запорізьку АЕС, і через це загрожує Європі техногенною катастрофою.

«З маніакальною завзятістю ЗСУ обстрілюють найбільшу в Європі Запорізьку АЕС, не дбаючи про її збереження та порушуючи резолюцію та рішення генеральної конференції МАГАТЕ. Очевидно, що українська сторона свідомо веде справу до масштабної техногенної катастрофи. Ми бачимо, що США та їхніх європейських союзників це повністю влаштовує», - заявив представник МЗС РФ Іван Нечаєв.

Це чергове звинувачення, яке не має під собою жодних доказів. Навпаки, саме війська РФ створюють передумови для техногенної катастрофи на АЕС, стягуючи важке озброєння на територію станції. Про це пише StopFake.

Так, 21 липня компанія «Енергоатом» повідомила, що російські окупанти завезли щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, а також зброю та вибухівку до машинної зали 1-го енергоблока Запорізької АЕС. Компанія наголосила, що арсенал ввезеної важкої техніки з усім боєкомплектом міститься поряд з обладнанням, що забезпечує роботу турбогенератора – і використання зброї може спричинити вибух на станції.

Раніше «Енергоатом», який контролює всі робочі атомні станції в країні, неодноразово заявляв, що російські сили перетворюють ЗАЕС на військову базу та використовують її як щит. Крім того, окупанти постійно беруть у полон місцевих працівників, є свідчення їх тортур.

Детальніше про ситуацію на ЗАЕС читайте тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись